JESU LI REZERVACIJE ZAISTA SIGURNE?

Domaći smještaj, domaći gosti?

Posljedice pandemije na turizam, glavnu granu koja pokreće hrvatsko gospodarstvo, mogu se opisati kao značajne, teške, neizvjesne, ali podjednako mijenjanju trendove same turističke sezone. Donosimo na koji način oglašavati privatni smještaj.

Dominantne teme turističke industriju u 2020. godini bile su, a svjedočimo da je tako i u 2021. –  sigurnost, zdravlje i postupni oporavak sektora turizma. Mnogobrojni iznajmljivači privatnih smještaja i sami su svjedočili bolesti, poneki su odlučili okrenuti se dugoročnom najmu, treći su do nekog boljeg vremena odustali od bilo kakvog iznajmljivanja što zbog neisplativosti ili brige o vlastitom zdravlju, a onaj preostali dio koji i dalje iznajmljuje svoje smještaje okreće se sve više domaćem tržištu. Za razliku od mnogih obrta i tvrtki koje su zauvijek zagasile svoje djelovanje, iznajmljivanje privatnih smještaja je velikom broju iznajmljivača samo popratan izvor zarade, značajan, ali sekundarni. Osim u zadržavanju mnogobrojih radnih pozicija jer je obavljanje posla bilo moguće i kod kuće, digitalno doba osigurava prednosti i iznajmljivačima. Njihove smještajne jedinice mogu biti oglašene na mnogobrojnim platformama i internetskim stranicama te tako biti dostupne svim onima koji su željni odmora i u potraži za idealnom sobom, apartmanom ili pak kućom za odmor.

Turizam i COVID-19.

Što se tiče samih gostiju i njihove preferencije se mijenjaju i dolazi do dviju krajnosti. Nekadašnji gosti koji godišnji odmor ispod 7 noćenja nisu smatrali odmorom, a sada se odlučuju za vikend putovanja. Drugi su oni kojima je rad od doma i mogućnost dislociranja omogućilo puno duži boravak u željenom apartmanu ili kući za odmor, no što bi to ikada prije bilo moguće. No, obje grupe imaju zajedničko da tijekom pandemije biraju manje gradove, smještaje na osami i pribjegavaju jedinicama privatnog smještaja naspram hotela.

Dok je veliki dio hrvatskih iznajmljivača sve do 2020. inzistirao na stranim gostima koji imaju ponešto dublji džep no Hrvati, pandemija je osvijestila činjenicu da su u ovim vremenima jedini sigurni gosti baš Hrvati. Pa su tako iznajmljivači osim globalne neizvjesnosti i straha za vlastito zdravlje svjedočili mnogobrojnim nerealiziranim prošlogodišnjim rezervacijama stranaca uslijed nesigurnosti putovanja u inozemstvo i lockdowna mnogobrojnih država. Cijela ta situacija sada već traje mnogo duže no što je itko mislio i ljudima je potreban bijeg od rutine, stresa, straha i neizvjesnosti. Bijeg na Jadran, u poznatu borovu šumicu, osamljenu šljunčanu uvalu i kod poznatih domaćina. Mnogima je to recept za odmor iz snova. Stalni gosti iz Njemačke, Poljske i Mađarske i ove godine zovu iznajmljivače kako bi rezervirali termin ljetovanja, nadajući se da će napokon moći doputovati u svoju omiljenu ljetnu oazu u Hrvatskoj, no i dalje su njihovo putovanje kao i sam boravak zavijeni velom neizvjesnosti. Stoga se mnoštvo iznajmljivača privatnog smještaja, koji su uopće odlučili iznajmljivati svoje smještaje ove sezone, odlučilo na revidiranje cijena noćenja i popratnih usluga i spuštanje na realnu razinu. Mnogi su se odlučili omogući da su njihovi smještaji dostupni Hrvatima.

Domaće stranice za oglašavanje privatnog smještaja.

Osim svjetski poznatih platformi poput Booking.coma, VRBOa, Air B’n’Ba, Expedije i ostalih, bez obzira na neizvjesnost, nesigurnost i drastičan pad u brojkama putovanja i odmora, svjedočimo sve većemu broju platformi za oglašavanje turističkih smještaja. Istražili smo ponudu i ono što možemo zaključiti je da je ista zaista raznovrsna. Određene internetske stranice izgledaju kao nekadašnje bilježnice u kojima su agencije bilježile specifikacije iznajmljivača i njihovih smještaja, druge su više prilagođene samo iznajmljivačima bez dobrog „user experiencea“ po goste, a u trećima smo vidjeli veliki potencijal. Ono što nas je iznenadilo su manje poznate platforme koje su u biti tehnološki veoma napredne, brze i s dobrim korisničkim iskustvom kako za oglašivača/ iznajmljivača, tako i za gosta.  Vjerujemo da bi baš neka od novih i manje poznatih web platformi uz dobar marketinški plan mogle kroz koju godinu stajati bok uz bok dosadašnjim mogulskim platformama za oglašvanje privatnog smještaja.

U moru platformi koje se prezentiraju na način kao da su među top 5 u svijetu (ni po čemu zasluženo), naišli smo na jednu koja nam se činila veoma jednostavnom, ali modernom, a u skladu s okolnostima u kojima se turistički sektor nalazi. Riječ je o platformi Privatni Smještaj na kojoj ističu da su im ciljana skupina isključivo hrvatski iznajmljivači, kao i hrvatski gosti, što nam se činilo i razumljivim s obzirom da je platforma, kako smo mogli vidjeti na njihovom webu, krenula s radom u jeku COVID neizvjesnosti – na ljeto 2020. Od ostalih informacija čini se da su se i cijenom pokušali prilagoditi situaciji pa tako stoji da je smještaj moguće oglasiti za 120,00kn za godinu dana, bez plaćanja provizije. Za goste je pretraga smještaja besplatna, a registracija omogućuje pohranjivanje omiljenih apartmana i ostalih smještaja. S obzirom je istaknuto kako je registracija besplatna, pokušali smo se registrirati da vidimo kako platforma funkcionira u praksi. Nakon kreiranja profila, na mail smo zaprimili link kako bismo potvrdili vjerodostojnost registracije i odmah je slijedio prvi korak gdje nas je sustav tražio da unesemo osobne podatke. Ono što smo mogli zamijetiti prilikom samog ispunjavanja informacija o smještaju je da je sustav kreiran za sve razine informatičke pismenosti korisnika. Sučelje je jednostavno, a u pravilu jedino oko čega  bi se trebalo angažirati, da smo zaista željeli postaviti oglas, je opis smještaja. Po pohranjivanju oglasa, sustav na platformi Privatni Smještaj nudio nam je različite metode plaćanja oglasa. Ono što nas je na ovoj platformi iznenadilo je da svatko može besplatno postaviti oglas, no on će biti aktivan tek kada se plati prethodno navedeni iznos. Što je u pravilu rijetko jer se većinom od iznajmljivača očekuje potpisivanje ugovora i/ili plaćanje, a nakon toga postavljanje oglasa.

Potom smo istražili smještaje iz perspektive gostiju. Sučelje podsjeća na one poznatijih platformi, no ono što nas je ugodno iznenadilo je da su karte u biti funkcionalne. Vjerujemo da vam je poznato kada kliknete na kartu i shvatite da je samo prikazana lokacija objekta, ne možete ni lijevo niti desno, zumirati, a na www.privatnismjestaj.hr smo se ugodno iznenadili da se radi o interaktivnoj karti. S obzirom da su u ponudi samo smještaji u Hrvatskoj, shvatili smo da ćemo sljedeći put smještaj za ljetovanje tražiti isključivo preko karte, a ne putem naziva mjesta. Na ovaj način smo otkrili fantastične objekte, po super cijenama, na lokacijama koje su nevjerojatno lijepe i koje nam vjerojatno ne bi pale na pamet da ih slučajno nismo otkrili na karti. Sve u svemu, donosimo zaključak da www.privatnismjestaj.hr nudi dobar omjer usluge i cijene za oglašivače i odlično user experience za goste.

Strane ili domaće platforme, ono što nekako suštinski vjerujemo je da će ova sezona biti bolja za vlasnike privatnih smještaja no što je to bila lanjska, dok god nisu usmjereni isključivo na strane goste i dok god su cijene prilagođene krizi u kojoj se svi nalazimo.