Adaptacije turističkih objekata

Proljeće je idealno doba ključnih priprema za novu turističku sezonu. Vrijeme je da započnete adaptaciju turističkog objekta.

S obzirom na digitalizaciju društva, odabir lokacije, sredstva prijevoza te rezervacija smještajnih jedinica moguća je uz par klikova. Iz tog razloga, ali i s obzirom da je riječ o fantastičnom izvoru dodatnih prihoda, svake godine sve više jedinica privatnog smještaja biva registrirano, no veća i bolja ponuda može značiti i manje prihode za sve one koji ne ulažu u renoviranje, opremanje, unaprijeđenje svojih smještajnih jedinica.

No nisu samo smještaji jedino područje u koje bi se trebalo ulagati, već i same destinacije, no kako na to možemo malo ili skoro ništa utjecati, važno je vlastitoj ponudi poboljšati kvalitetu i time dati dodanu vrijednost zbog koje će smještaj gostima priuštiti nezaboravno iskustvo te će poželjeti vratiti se i dogodine.

Adaptirana vila na moru

Kategorizacijom turističkih objekata želi se ujednačiti ponuda smještajnih jedinica, ali i cilj je standardizacija opremljenosti, no i podizanje kvalitete ponude smještaje s fokusom na poboljšanje popunjenosti kapaciteta i konkurentnosti.

Investiranje u poboljšanje kvalitete i ponude privatnog smještaja nema za cilj podizanje cijene, već zaprimanje većeg broja rezervacije i proširivanje ljetne sezone na cjelogodišnji turizam.

Razvojem popularnosti platformi za oglašavanje i rezervaciju jedinica privatnog smještaja moguće je uočiti raznoliku ponudu turističkih objekata unutar podjednake kategorizacije. Određeni objekti su zaista zastarjeli te iziskuju potpunu renovaciju, dok određeni izgledaju barem jednu zvjezdicu kvalitetniji, no zbog kvadrature ostaju unutar određene kategorizacije. S globalnim razvojem turizma, ulaganje u vlastite jedinice privatnog smještaja nameće se kao jedino rješenje za poboljšanje konkurentnosti, bez obzira je li riječ o dodatnom izvoru prihoda ili jedinom.

Rustikalna stara kuća

Ono što je ključno kako bi se broj upita, njihova realizacija, a i samo trajanje sezone produljilo je ulaganje u kvalitetu samog smještaja, no isto tako je važno ulaganje u oglašavanje na specijaliziranim platformama za što je svakako potrebno uložiti i u profesionalne fotografije jedinica privatnog smještaja.

Investiranje u adaptacije jedinica privatnog smještaja odnose se na adaptaciju ili pak obnovu i rekonstrukciju jedinica, potom opremanje samih objekata kao i popratnih sadržaja poput vanjskih bazena, dodatne opreme za sport i rekreaciju, te sadržaja koji će Vaš smještaj diferencirati naspram konkurencije.

Najjednostavnije rješenje za investiranje u renovaciju ili upotpunjavanje ponude smještajne jedinice bilo bi ukoliko je ista akumulirala dostatan iznos za plaćanje prethodno navedenih iznosa. No, to veoma često nije moguće budući da generiranje prihoda ovisi i o samoj sezoni, trendovima tržišta kao i sve većoj konkurenciji. Svi znamo da nakon svake sezone postoje određeni manji ili veći radovi poput ličenja zidova, bojanja stolarije, zamjene krevetnine koji su nužni, a svi dodatni mogu značiti nikome dragi minus na računu. Ukoliko su instalacije vaših smještajnih jedinica dotrajale ili je možda potrebno mijenjati stolariju ili pak želite modernizirati interijer, a nemate dovoljno financijskih sredstava, kreditiranje od strane banaka nameće se kao jedino logično rješenje. Prekoračenja po tekućem računu, kreditne kartice, nenamjenski gotovinski krediti ili pak turistički krediti, na vama je odabir. Kako turizam pokreće hrvatsko gospodarstvo tako je i sve više banaka prepoznalo potrebu za turističkim kreditima u kunama ili eurima. Bilo da Vam je iznajmljivanje jedinica privatnog smještaja osnovni ili dodatni izvor prihoda, jeste li u radnom odnosu ili nezaposleni, vodeće banke u Hrvatskoj osiguravaju kreditiranje iznajmljivačima. Većina velikih banaka u Hrvatskoj nudi fiksnu kamatnu stopu, bez založnog prava na nekretnini s mogućnošću ugovaranja prijevremene otplate kredita bez dodatnih troškova i dolazaka u banku. Turistički krediti mogu se koristiti za izgradnju, uređenje ili opremanje, namještanje i priprema turističkih objekata, kupnju plovila, izgradnja bazena te refinanciranje postojećih kredita. Također, banke nude kratkoročne i dugoročne kredite s mjesečnim, tromjesečnim ili polugodišnjim anuitetnim otplatama, ali i smanjenje kamatne stope za objekte kategorizirane s 4 ili 5 zvjezdica, za kupnju objekta s energetskim certifikatom (A+, A, B i C), te za objekte koji će nakon ulaganja pripasti višem energetskom razredu.

Adaptacije apartmana

Ulaganje u jedinice privatnog smještaja odličan je način za postizanje pasivnog dohotka ako temeljito istražite tržište, uložite Vaše jedinice kako biste poboljšali i proširili ponudu te učinili Vašu ponudu smještaja što jedinstvenijom. Iznajmljivanje turističkih objekata može generirati dovoljno prihoda kako bi se svakih par sezona u iste moglo dodatno ulagati, a pored toga i Vama osigurati dobru dodatnu zaradu. Zapamtite, smještaj nije više samo čista jedinica, nasmijan domaćin i lijep pogled, već današnji trendovi iziskuju mnogo više od osnovne ponude.