Digitalni trendovi u turizmu

Neprestani razvoj digitalnih tehnologija, u čijem napretku sudjeluju i hrvatske tvrtke kao i pojedinci, razvijaju se i poboljšava se rad mnogih industrija i sektora, pa tako i turističkog.

Digitalna postignuća koja ponajviše utječu na turistički sektor preteklih par godina su umjetna inteligencija koja ponajprije donosi benefite korisničkim službama te odnosu s gostima generalno, potom proširena stvarnost koja omogućava  poboljšanje doživljaja osobnog iskustva lokacije ili smještaj te virtualna stvarnost koja je veliki zamah donijela u procesu rezervacije smještaja.

ZAMJENA DJELATNIKA UMJETNOM INTELIGENCIJOM

Upotreba umjetne inteligencije u turizmu se prvenstveno odnosi na primjenu računala i programa za sve one zadatke za koje se u prethodnom desetljeću smatralo da su isključivo namijenjeni ljudskom kadru.

Digitalno doba u kojemu živimo označava i sve veći broj podataka s kojima se svakodnevno susrećemo, koje je realno veoma teško „ručno” obraditi, te bi individualizirani pristup svakom gostu značio mnoštvo zaposlenih djelatnika i utrošenog vremena.  Iz navedenog razloga idealne su digitalne tehnologije pri čemu umjetna inteligencija zauzima sve važnije mjesto u pružanju usluga usmjerenih na goste.

Pružanje pravodobne i visokokvalitetne korisničke usluge gostima, jedan je od najvažnijih faktora pozitivnog iskustva gostiju, dobrih recenzija te naposljetku potencijalnog povratka u turistički objekt. Korisnička služba predstavlja idealno područje primjene umjetne inteligencije za sve veće turističke komplekse. Naime, primjenom UI omogućuje se  pravovremeno odgovaranje na upite korisnika u bilo koje doba dana, što nije uvijek moguće kada je riječ o djelatnicima korisničke službe. Izravne poruke i chatbotovi su najučestaliji vidovi primjene umjetne inteligencije u korisničkoj službi turističkih kompanija čime se trenutno može dati odgovor na jednostavne upite, a i kroz svaki upit, chatbotovi se samostalno razvijaju budući da se njihov razvoj temelji na učenju kroz interakcije. Nadalje, velika primjena umjetne inteligencije je u analizi velikih količina podataka, no i davanje informacija o smještaju te generalnih turističkih informacija.

NEKA NOVA STVARNOST

Virtualna stvarnost jzasigurno je jedan od dominantnih tehnoloških trendova, a VR headsetovi su posljednjih godina postali i proizvod široke potrošnje. Iako se prednosti virtualne stvarnosti već istražuju u turističkoj industriji, to je trend koji će se vjerojatno nastaviti i u 2018. godini.

Virtualna stvarnost je tehnologija koja služi kako bi korisnici imali osjećaj kao da su fizički prisutni u digitalno stvorenom okruženju. Time osoba koja koristi tehnologije virtualne stvarnosti može doživjeti prizore i zvukove primjerice iz smještaja u kojemu bi željela provesti godišnji odmor. Gosti u današnje doba su sve svjesniji ponude te također traže mnogo više informacija, no što je to nekada bio slučaj. Pa tako osim o samom smještaju, gosti žele sve više informacija o lokalnim atrakcija i eno-gastro ponudi, a tehnologijom virtualne stvarnosti poput VR headseta i sve pristurnijih videa od 360 stupnjeva, gostima se omogućava da  iskuse sve te popratne atrakcije.

Također, sve veći broj turističkih smještaja s više kapaciteta nudi čitave procese rezervacije koji se odvijaju putem tehnologija virtualne stvarnosti. To bi se potencijalno moglo koristiti kako bi se gostima omogućilo neprimjetno doživljavanje smještajnih jedinica, doživljaj lokalnih atrakcija i zatim rezerviranje sobe, a sve iz istog osnovnog seta jelovnika.

PONEŠTO ŠIRA STVARNOST

Sljedeći novi trend u sektoru turizma, koji je u biti usko povezan s virtualnom stvarnošću, je proširena stvarnost. Za razliku od same virtualne stvarnosti, pojam proširene stvarnosti odnosi se na uporabu digitalne tehnologije kako bi se saznale dodatne informacije i iskustva iz stvarnog okruženja. Gosti hotela uz primjenu proširene stvarnosti mogu usmjeriti svoj pametni telefon prema kafiću ili restoranu i na taj način saznati recenzije, a ukoliko je to tehnološki omogućeno, usmjeravanjem smarthphonea prema lokalnoj atrakciji mogao bi se saznati i izgled te zgrade ili lokacije iz nekog prošlog doba.

Proširena stvarnost posebno je interesantna svima onima u turističkom sektoru jer pruža potencijal za poboljšanje stvarnog okruženja putem tehnologije jer okoline uz proširenu stvarnost postaju interaktivne, a informacije se mogu prezentirati kada su najpotrebnije i najvažnije.

Primjerice zidne mape koje su usklađene s aplikacijama za pametne telefone mogu unutar turističkog objekta pružati gostima dodatne informacije o lokalnim atrakcijama i kako doći do njih. Također, postoji može se zamijetiti i prisutnost igrifikacije o određenim velikim lancima hotela pa tako mogu virtualno dekorirati turističku jedinicu.

Prvi korak vlasnicima turističkih smještaja bi bilo oglašavanje na modernim specijaliziranim platformama jer je važno je da vlasnici turističkih objekata prate najnovije trendove. Ukoliko se s vremenom ne budu implementirali i ostali digitalni trendovi koje će moderno, digitalno doba donijeti, drugi će stvoriti konkurentsku prednosti, a najvažnije – ukoliko turizam ne bude išao u korak s tehnološkim postignućima, isto će vrlo vjerojatno rezultirati nezadovoljstvom potencijalnih gostiju.